alcoholbeleid

Alcoholbeleid Chiro Wemmel 

Regels doorheen het jaar: 

-16 jarigen drinken niet
+16 jarigen kunnen op speciale gelegenheden (bv: een leefweek of een avondactiviteit) een pintje aangeboden krijgen indien ze dit wensen, niemand hoeft zich verplicht te voelen.

Leiding drinkt nooit in het zicht van de leden en nooit tijdens Chiro activiteiten.

Zaterdag eens goed feesten is geen excuus er zondag niet voor je leden te staan, je zorgt dat je je verantwoordelijkheid kan opnemen.

Regels op kamp: 

Leden 

Met de leiding wordt afgesproken welke groepen iets kunnen drinken op kamp (normaal vanaf tiptiens /kerels) 

-16 jarigen drinken niet, hier worden op voorhand duidelijke afspraken over gemaakt met de leden in kwestie. (hierop wordt toegezien door te gaan patrouilleren) 

 Er worden op voorhand afspraken gemaakt met de gemengde groepen (-16 en +16) iedereen is verantwoordelijk dat de -16 niet drinken, wordt er tijdens een patrouille toch gezien dat een -16 jarige alcohol drink wordt de volledige groep gestraft en krijgt niemand nog een pintje, ook de +16-jarige niet. 

 +16 jarigen krijgen pintjes om te nuttigen aan hun vuurtje 's avonds. Sterke drank is voor iedereen verboden.

Leiding van de +16 groepen is ook oplettend en kan leden er op wijzen dat zij geen pintjes meer mogen drinken die avond. Maar hier wordt vooral gerekend op de verantwoordelijkheid van de leden.

Vóór het kamp worden de ouders van +16 jarige leden geïnformeerd over de afspraken rond alcoholgebruik op kamp.

Als de leden nog pintjes willen wordt hiervoor toestemming gevraagd aan hun leiding. Deze leiding ziet erop toe wanneer er nog pintjes kunnen en wanneer het genoeg is geweest. 

Er wordt op toegezien dat leden geen sterke drank meenemen op kamp. Indien dit wel gebeurt zal het lid naar huis gestuurd worden.

Leiding 

Drinkt niet overdag
Mag 's avonds iets drinken, maar je moet er de volgende dag staan voor je leden, lukt dit niet ben je de volgende drie dagen bob en drink je die dagen dus helemaal niets.

Op kamp wordt gewerkt met een boblijst, elke avond is er een leiding met en een leiding zonder rijbewijs bob. Zij drinken niets en kunnen ingrijpen als er iets met een van de kinderen is, door bv met het kind naar het ziekenhuis te rijden.  

De avond voor je met je groep een dauwtrip, dropping of nachtspel doet drink je ook niets. 

Aan het eind van de avond wordt er altijd opgeruimd zodat er geen flesjes of kroonkurken meer rondslingeren. 

Op voor- en napost kan sterke drank voor leiding, je moet de volgende dag wel terug uit je bed kunnen om te werken. 

Regels omtrent roken 

Roken gebeurt enkel afgeschermd, niet in het zicht van de leden en liefst niet tijdens de vergaderingen of overdag op kamp.
Wil je toch roken, dan ga je niet met de leiding van dezelfde groep maar alleen, 1 iemand blijft steeds bij de leden.  

Je laat geen peuken achter op de grond.  

Oudste leden roken achter de bash en enkel op moment waarop de leiding zegt dat dat kan.